Dramatisk Salon
Dramatisk salon er et oplæsningsarrangement med fokus på ny dansk dramatik, hvor to dramatikere bliver inviteret til at læse op af deres arbejde, efterfulgt af en modereret samtale om deres oplæste værk, og deres arbejde, som publikum er inviteret til at deltage i.
Dramatisk salon skaber plads til en fri samtale om dramatik, og giver mulighed for at mødes om nye historier til scenen.
Dramatikkens Hus har siden 2020 afholdt 13 saloner, på LiteraturHaus og på Husets Teater i København.
Læs om dramatikerne som har deltaget ved dramatiske saloner herunder:
Lin Melkane
Lin Melkane er uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole i sommeren 2020. Hun debuterer på Team Teatret i marts 2021 med forestilligen Hey Lin.
Joan Rang Christensen
Joan Rang Christensen, f. 1976 i Sydkorea, er prisbelønnet dramatiker og digter.
Joan har skrevet tekster til over 40 scene-og radioproduktioner opført i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, England og USA samt performancetekster, singles, kunstpolitiske tekster, m.m. Hendes seneste dramatiske værker omfatter I nat kommer krigen hjem (2019) og Vinger (2016).
I 2013 stiftede Joan Johns Teater som producerer scenekunst med fokus på kønsmæssig og etnisk ligestilling.
Joan har modtaget flere priser for sit kunstneriske virke, herunder Dansk Blindesamfunds Radiospilspris 2006 for Blodets Bånd. I 2020 modtog Bisballeprisen for sit samlede forfatterskab.
Omkring Floden Han udkom i 2020 og er Joans poetiske debutsamling.
Astrid Saalbach
Astrid er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i ‘78. Hun debuterede som dramatiker i 1981 med hørespillet Spor i sandet.
Astrids virke er rigt og omsiggribende. Hun har skrevet hørespil, bøger og dramatik, og vi glæder os til at høre hende dele ud af sine tekster, og samtale med os om dramatikkens nødvendighed.
Alexandra Moltke Johansen
Alexandra er dramatiker og forfatter. Hun har skrevet teater for børn, unge og voksne og har derudover skrevet digte, sange og librettoer. Hun er leder af skrivekurset Dramatisk Laboratorium, sidder i Dramatiker Væksthus' bestyrelse og modtog for nyligt Jyllands- Postens arbejdslegat. Hun skriver med ‘en naiv tro på at teatret vil give os modet og kræfterne til at forandre et kedeligt, brutalt og forældet samfund.’
Alexandra vil ligeledes læse op af sine tekster, og deltage i samtalen om dramatikkens vigtighed.
Marie Bjørn
Marie blev udannet dramatiker i 2019, og debuterede i februar 2020 med Apokalypse på Teater Momentum.
Marie optages af at finde myter i samtiden, og skrive værker der afspejler tidens kompleksitet, men altid efterlader et lille Utopia til fremtiden.
Udover at skrive dramatik (og være medstifter bag Dramatikkens Hus), studerer Marie til manuskriptforfatter på ‘Super16film årgang 11.
Vi glæder os ligeledes til at høre Marie læse op af sine tekster, og samtale med om dramatikkens vilde verden
Der er snart udsolgt til dagen, så skynd dig at skriv hvis du vil ha en billet eller på venteliste
Mathias Raaby Ravn
Mathias blev uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole i 2019. Han er fortsat med at læse en overbyggende kandidat i Creating Practice på scenekunstskolen, og skriver selv:
“Om dagen forsker jeg i chatbots og chatbotteater på DDSKS. Om aftenen læser jeg “Momo” af Michael Ende. For øjeblikket handler min dramatik om trinbrætsmiljøer, sommerfugle og astrologi.”
William Lippert
Som dramatiker er jeg optaget af, hvad fortællinger gør ved os og vores måde at se verden på. Hvorfor fortæller vi historier? Og hvordan fortæller vi dem? Den store drivkræft i mit virke er en konstant undersøgelse af grænsen mellem virkelighed og fiktion og et forsøg på at hive og trække i den.
William er uddannet dramatiker på DDSKS i 2020. Han debuterede med ‘Terningekvinden’ på Teater Momentum i november 2020 og har præmiere på ‘Mit navn er Greta’ på Aveny- T.
Thomas Markmann
“Thomas Markmann er uddannet dramatiker fra dramatikeruddannelsen i Aarhus i 2010 og har skrevet omkring 25 forestillinger, til alt fra landsdelsscener til små projektstøttede teatrer, inden for næsten alle genrer og formater, fra monologer til store opsætninger. Han har bearbejdet, adopteret og skrevet til både radiodrama og film. I 2011 modtog han en talent-reumert, blev kåret som årets dramatiker i 2015, og blev nomineret til samme i 2017. Han er oversat til engelsk, tysk, svensk, russisk og tjekkisk og har fået tildelt arbejdslegater fra både scenekunstudvalget og litteraturudvalget under Statens Kunstfond, modtaget Axel og Magda Furhs Hæderslegat og Preben Harris' Rejselegat. Pt. Sidder Thomas Danske Dramatikeres bestyrelse, Emma Gad Fondens bestyrelse, Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og Statens Kunstfonds Repræsentantskab.”
Abelone Koppel
“Jeg skriver om det der er imellem os som mennesker.
Det der kan ændre os, ødelægge os, transformere os. Vold, had, kærlighed.
Jeg er optaget af kroppens rædsler og kærligheden, sansernes kærlighed.
Døden er altid med i mine tekster, på den ene eller måde, selvom jeg forsøger ikke at skrive om døden, så er den på en måde altid present.
Jeg er besat af at snakke om døden, og den manglende relation vi har til den i vores samfund”
Nanna P. Tüchsen
Om sit virke skriver Nanna:
"Jeg elsker at researche: genrer, politiske emner, humor. Jeg er nørd, hvad angår struktur, og perfektionist, hvad angår dialog, og så elsker jeg mennesker i al deres modsatrettede finurlighed. Jeg har lyst til at fortælle magiske historier, og samtidig har jeg lyst til at forholde mig til den verden, jeg lever i. For mig er politisk teater ikke nødvendigvis eksplicit, men noget, der ligger i sprogets sprækker, i gråden efter grinene, i selve formen på stykket. Når jeg beskæftiger mig med meget researchtunge, politisk aktuelle emner, får jeg lyst til at se dem manifestere sig som skæve karakterer, og når jeg skriver komedier, får jeg lyst til, at de skal handle om alt det grumme der sker i verden.”
Zara Lea Palmvist
Om sit virke skriver Zara:
“Den største oplevelse jeg har haft i mit liv, var til en demonstration i Kairo. Det Arabiske Forår var stadig et håbefuldt ønske om en retfærdig fremtid. Tusindvis af mennesker var
samlet, deres stemmer rungede ned gennem gaderne, til samlingspunktet Tahrir pladsen. Jeg blev så høj af den synergi der var tilstede.
Når verden åbner op igen, vil jeg gerne til en gigantisk fodboldkamp, på et stadion. Jeg vil gerne opleve rusen fra et menneskehav, bølger fra tilskuerrækkerne, og lyden af primalskrig. Jeg elsker at stå i en kæmpe menneskemængde, glide ind i summende menneskestemmer.
Jeg er fascineret af fællesskaber, den styrke der kan opstå, når folk samler sig, som Patti Smith synger People have the power! Fællesskaber kan være styrkende, livsgivende og skabe bedre vilkår for mennesker, men de kan også være uhyggelige, psykotisk og voldelige, begge kan tippe over, blive til deres modsætning.
Anna Skov
Anna Skov er uddannet fra Dramatisk Skrivekunst i 2019, og er foruden at være medstifter bag Dramatikkens Hus, husdramatiker på Teater Katapult.
Om sit virke skriver Anna:
“Mine tekster er ofte en forhandling mellem individets autonomi og flokkens doktriner. Jeg er optaget af de ting jeg ikke forstår, af paradokserne og af de kræfter der arbejder bagom ryggen på mennesker. Det kan være systemernes magt men jeg bruger også forholdsvist meget energi på at forstå de indre kræfter: seksualiteten, vreden, euforien, afmagten.
Når jeg skriver er det tit om de udstødte, dem vi ikke vil være, men som vi er alligevel. Jeg får nogle gange at vide at jeg skal putte mere humor ind i min dramatik, men jeg er ret sjov i virkeligheden. Det har flere sagt.
Rasmus Krone
Andersen
Rasmus Krone er uddannet fra den Danske Scenekunstskole i 2019. Senest aktuel i forestilling SMASK på Mungo Park, hvor han har bidraget med enakteren Allehelgensaften. Rasmus er særlig optaget af arbejdsprocesser indenfor viewpoints og devising, hvor han som dramatiker genererer og iscenesætter scenisk materiale i tæt samarbejde med skuespillere og instruktører. I 2019 startede han ensemblet Zaragoza sammen med tre skuespillere, og året efter havde de premiere på deres første forestilling Tak For Lort. Derudover er Rasmus medlem af Skrivekollektivet.
Aleksa Okanovic
Aleksa Okanovic (f. 1973) studerede på Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater. Fik som tolvårig udgivet tre børnebøger. Han har været tolk i Dansk Flygtningehjælp, spillet musik og teater og studeret filosofi ved Københavns Universitet og har gået på filmskolen i Prag. I 2006 modtog han en Reumert Talentpris for sine værker RESTAURANT D'AMOUR og DIAMOND DUST SHOES, sidstnævnte blev fremført på Schaubühne i Berlin. I 2007 modtog han det Treårige Arbejdslegat fra Statens Kunstfond. I 2010 blev han husdramatiker ved The Royal Court Theatre i London og i 2011 fik han endnu et stykke CONFESSIONS opført på Schaubühne.
Som dramatiker er Aleksa Okanovic kendt for sin sorte humor og kantede, ofte voldsomme, stil. I de senere år er stykkerne blevet mere politiske.
Josephine Eusebius
Josephine Eusebius blev uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole i sommer. Senest har Josephine haft premiere på børneforestillingen ‘BILLES BEKYMRING’, der er produceret af gruppen teater [døgdi), som hun er også medstifter af. Udover børne- og ungdomsteater interesserer hun sig for tekster, der leger med grænsen mellem fiktion og den konkrete teatersituation. Josephine arbejder meget med humor - og skriver med inspiration fra klovneteknik i en stil, der ofte balancerer et sted mellem latteren og ubehaget.
Vivian Nielsen
Om sit virke skriver Vivian:
“Oprindelig er jeg uddannet skuespiller, men de sidste godt 20 år har jeg været dramatiker. Jeg har modtaget en del priser for mit virke, bl.a. Reumert som Årets dramatiker, Reumert for Årets forestilling, Allenprisen og Niels Matthiasens Mindelegat. Mange af mine forestillinger har været historiske eller biografiske, nogle har været adaptioner af film eller romaner, og i en årrække var jeg jævnligt dramatiker på Nørrebro Teater, hvor vi ønskede at morfe stand up og komedie.
Den sidste del af min produktion er de tekster, jeg kalder ”mine egne”. Her arbejder jeg bevidst med udvide mine rammer formmæssigt og tematisk.
Disse tekster ligger i grænselandet mellem det dramatiske og det abstrakte og undersøger alle tings forbundethed. De er psykologiske, dokumentariske, legende og filosofiske. Igennem 6 år har et påtrængende tema været klimakrisen, med tekster som NO PLANET B, Ode til Jorden, Det Svage Menneske og Historien om Mig. De to sidste får premiere i 22/23.
Jeg har desuden fungeret som instruktør, ekstern dramaturg og konsulent og siddet i legatudvalget i Statens Kunstfond.”
Amalie Olesen
Amalie Olesen blev færdiguddannet fra Dramatikeruddannelsen i 2016. Hun har siden skrevet til teateret i Danmark, Norge, Island og Japan. I 2021 var hun aktuel med en audiowalk om kunstneren Anne Marie Carl-Nielsen for Glyptoteket, og med monologen Marie Grubbe – den levende hos Louise Schouw Teater. I starten af 2022 er hun aktuel med forestillingen tyvtyve hos Teater Apropos, samt kortfilmen Hungud (Beofilm Productions).
Sonja Ferdinand
Ferdinand blev uddannet fra dramatisk skrivekunst på Den Danske Scenekunstskole i 2019 og debuterede samme år med forestillingen Klædt Af udviklet i samarbejde med instruktør Amanda Ginman. Klædt af er brutal undersøgelse af digital krænkelser og sammenhæng mellem at blive udsat for en digital krænkelse og som ung kvindelige kunstner at blive fortalt hvordan man bedst skal skabe sin værker. Ferdinands værker blander ofte dokumentariske, autofiktive og fiktive elementer i forsøge på at dramatisere trangen til og umuligheden af enkle narrativer i en kompleks verden. I højere grad end at skrive om noget efterstræber hendes arbejde at være noget. Mest bemærkelsesværdigt forestillingen Jell-O Shot, hvor et unavngivet mentalt sammenbrud dikterer en form hvor skellet mellem virkelighed og fiktion er så smalt at det næsten forsvinder. Jell-O Shot havde sin ur-premiere på National Theatret I Oslo i September 2021. Ferdinand arbejder i øjeblikket på forestillingen Not A love Story; en stor løgn om en sand affære mellem en yngre kunstner og hendes ældre mentor. En snasket dissektion for et utal af kroppe, der spørger om kærligheden er en forestillingen og man overhovedet kan kalde sig offer for en historie man selv har produceret. En tidlige version af stykket blev præsenteret på Pink Pavillion festival for Ny International Dramatik sommeren 2021.
Zakiya Ajmi
Zakiya Ajmi er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, og har skrevet flere bøger til børn og unge, bl.a. ungdomsromanen Vulkan, som var nomineret til Nordisk Råds børnebogspris i 2021. Hun debuterede som dramatiker i forestillingen SMASK på Mungo Park, hvor hun bidrog med teksten “Med venlig hilsen din ekskone”, og hun drømmer om at skrive meget mere teater. Fra januar 2021 til december 2022 er Zakiya med i Den Unge Kunstneriske Elite, Statens karriereprogram for unge kunstnere, og til Maj debuterer hun som romanforfatter med romanen “Delvist Møbleret” på Gyldendal.
Gritt Uldall-Jessen
Gritt Uldall-Jessen er uddannet på Dramatikeruddannelsen og er cand. mag. i Dansk. Hun er en initiativtagerne til og stifterne af interesseorganisation Uafhængige Scenekunstnere. Hun arbejder også som en af to kunstneriske ledere af Det Frie Felts Festival.
Senest har hun arbejdet med et stykke researchbaseret dramatik til den kommende forestilling, “Ren Hang In Peace R. (H.) I. P." (2022)
Jokum Rohde
Jokum Rohde sætter spot på storbylivets skumle og grumme skyggesider. Hovedrolleindehaverne er outsidere, og porno, evolutionsteori, angst og revolution optræder side om side. Intet er helligt for Det Kongelige Teaters husdramatiker, der erklærer sig sprogligt inspireret af lyrikkens åbenhed. Som ung var Rohde stor modstander af dialogen, og hans debutroman ”Jonas’ bog” indeholder næsten ingen direkte tale. Men med en mor, der er skuespiller, og en opvækst i det danske teatermiljø, var dramatikken uundgåelig, og den er endt med at blive Rohdes foretrukne litterære form. I dag ånder han replikker, som han siger.
Johanne Petrine Reynberg
Uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole i 2021.
Har haft forestillinger for børn, unge og voksne, på bla Aarhus Teater, Ishøj Teater, Aveny-T og Får302 og skrevet vandreforestillinger til Muséerne Helsingør.
Johanne er co-direktør i teaterkompagniet REVERS, og co-kunstnerisk leder i Dramatikkens Hus i Danmark.
Johanne underviser også i at skrive dramatik, og arbejder som tekstlæser og dramaturg.
Trine Rosa Bonde
Trine Rosa Bonde er uddannet dramatiker fra Teaterhöskolan i Malmö i 2020 og skuespiller fra Copenhagen Acting School 2013, og er en del af Dramatikkens Hus' kunstneriske ledelse.
Hun har blandt andet skrevet til Inkonst i Malmö, Dramaten i Stockholm, Helsingborg Stadsteater og Mungo Park i København. Hun arbejder som dramaturg og underviser i at skrive, og skuespillere i dramatisk tekstarbejde. Hun spænder bredt på udtryksformer, som både dramatiker, iscenesætter, skuepiller og musiker. Hendes værker kredser ofte om psykologiske magtspil, misbrug, dysfunktionelle strukturer og relationer. Desuden fortolker hun gamle fortællinger og placerer dem i en moderne kontekst. Vi er alle underlagt de myter og traditioner, vi slæber ned gennem årtusinder, og som til stadighed påvirker os. Derfor optager det hende at sætte disse fortællinger i en moderne kontekst og hermed sætte samtidens tanker og følelser i bevægelse.
Regina Rex
Regina Rex, (f. 1992) er uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole i 2022, og har fulgt kurser i Devising & Directing Object Theatre på Academy of Performing Arts i Prag. Regina er blevet spillet på Aarhus Teater, Teater Katapult, Kgl Dansk, Aalborg Teater og er udgivet i Hvedekorn hos Gyldendal.
Regina skriver drama, prosa, poesi og andre manifestationer. Inspireret af konceptuel kunst og avantgarden eksperimenterer Regina med forskellige kunstformer og alternativ historiefortælling gennem det nonverbale, objekter, krop, bevægelse, lyd og mere.
Dicte Houmøller
Dicte Houmøller er uddannet fra Dramatikeruddannelsen i 2023 og skriver så meget forskellig dramatik, at det kan være svært at samle på et par linjer. Men der er altid humor og det er altid lidt ubehageligt, og så gør hun sit ypperste for at prøve og forstå de karakterer, hun lægger ord i munden. Dette har indtil videre ført til forestillinger for både Aarhus og Odense Teater, og så må tiden vise, hvor ellers hun kommer hen.
Sophie Zinckernagel
Sophie Zinckernagel er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole (Odense) i 2013 og har siden kunnet opleves på diverse scener rundt om i Danmark. Hun vandt Teater V’s landsdækkende debut-dramatikerkonkurrence ”Dramatisk Debut 2018” med stykket JOHN LENNON ER DØD, som opførtes på Teater V samme år. Sophie modtog efterfølgende Danske Dramatikeres Talentpris 2019. Ved årets Reumertuddeling har hun for nyligt modtaget prisen som Årets Dramatiker, for stykket ”Aller Dybest Nede”, som spillede på Bådteatret i februar/marts 2024.
Foto: Frida Gregersen
Henrik Szklany
Henrik Szklany (f. 1985) er en dansk dramatiker fra Gl. Skørping.
Efter en bachelor i Dramaturgi blev Henrik Szklany uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater (nu Dramatisk Skrivekunst) og har siden skrevet teatertekster til alt fra turnerende børne-/ungdomsteatre til landets største scener.
Henrik Szklany har modtaget Danske Dramatikeres Talentpris 2014, Årets Reumerts Talentpris 2015 samt Allen-Prisen 2024.
Foto: Anders Søgaard Sørensen
Rikke Wölck
Rikke Wölck er skuespiller og dramatiker. Hun har skrevet forestillingerne: Jeg Hedder Bente på Teatret ved Sorte Hest, Tilgiv Mig på Rialto teatret, og Dansen Med Far, og Maddiker på Folketeatret.
Hun har også dramatiseret og instrueret børnebøger på Det lille Teater, af blandt andre Kim Fupz Aakeson og Martin Strid.